Third Time Lucky | Zapach świeżego pieczywa w domu
Blog, lifestyle, książki, kuchnia, podróże, gotowanie, wnętrza, inspiracje, dyi, optymizm
614
post-template-default,single,single-post,postid-614,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Zapach świeżego pieczywa w domu

Maszyna do szycia została uruchomiona, ale jeszcze nie mam się czym pochwalić, na razie ćwiczę. Okazało się to jednak dla mnie, nie aż tak proste, jakby się wydawało. To całe zakładanie nici, uruchomianie maszyny i cały proces szycia nie jest wbrew pozorom taki łatwy, dlatego na razie trenuję…Efekty wkróce- obiecuję.

Za to ostatnio tak bardzo tęskniło mi się za zapachem świeżych bułeczek, takich cieplutkich, jeszcze z piekarni…Tak ciężko ostatnio załapać mi się na ich dostawę, dlatego postanowiłam, że sama je zrobię. Zrobiłam zwykłe klasyczne kajzerki, zapach i smak jak dla mnie nieskromnie mówiąc nieziemski :) Naprawdę schodzą jak ciepłe bułeczki….

Zawsze marzyłam, by nasz dom wypełniał taki zapach…

Chyba wkręciłam się na dobre, choć mój mikser nie do końca radzi sobie z tym stopniem wyrabiania ciasta.

Polecam Wam z całego serca Pracownie Wypieków – to stamtąd biorę przepisy.

Przepis na klasyczne kajzerki ok.12 sztuk

  • 4 szklanki mąki pszennej (użyłam TYP 650)
  • 25 g świeżych drożdży ( dla mnie 4 łyżeczki)
  • 20 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 3-4 łyżki mleka do smarowania po wierzchu

Z podanych składników wyrobić ciasto, świeże drożdże wymieszać je z częścią mleka. Wyrabiać można ręcznie lub np. mikserem ze spiralnymi końcówkami. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i nie powinno się kleić (jeżeli będzie się kleiło to dodać trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i podzielić na 12 części. Z każdej części uformować kulkę i odczekać ok. 10-15 minut.

Bułeczki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarować mlekiem po wierzchu. Pozostawić 10-15 minut w ciepłym miejscu, a następnie piec ok. 15-18 minut w 200 stopniach.
2 komentarze
  • Arleta
    Napisane 09:22h, 06 listopada Odpowiedz

    Mniam, czemu Ty tak daleko mieszkasz :*
    Ja też od jakiegoś czasu piekę bułeczki – ze słonecznikiem albo żurawiną :) na szczęście moja maszyna doskonale sobie radzi z ‚mieleniem’ ;)
    a szycie, powoli dojdziesz do perfekcji – w to nie wątpię i czekam na efekty :)

    • Ewelina
      Napisane 09:48h, 23 stycznia Odpowiedz

      Oj też bym chciała byście mieszkali bliżej, ale zawsze mamy bazy wypadowe na wakacje :*

Zostaw komentarz