Third Time Lucky | Tartaletki z truskawkami
Blog, lifestyle, książki, kuchnia, podróże, gotowanie, wnętrza, inspiracje, dyi, optymizm
818
post-template-default,single,single-post,postid-818,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Tartaletki z truskawkami

W sklepach pojawiają się pomału polskie truskawki, więc sezon na moje ukochane owoce powolutku się zaczyna, zaznaczam powolutku… :)

_MG_0765b

Zapraszam więc do kuchni na tartaletki z truskawkami

Co potrzebujemy?

na ciasto kruche

  • 150g masła
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany

na budyń

  • 1 żółtko
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • ziarenka z laski wanilii

no i na wierzch

  • truskawki do dekoracji

Jak robimy?

Zagniatamy ciasto z cukru, mąki i masła, dodajemy 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany, formujemy kulę, dajemy na chwilę do lodówki. Dzielimy na osiem porcji, rozwałkowujemy i wypełniamy nimi foremki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, przy temperaturze 180 stopni. W tym czasie odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, rozmieszanym żółtkiem i ziarenkami wanilii, dolewamy mąkę wymieszaną z mlekiem i energicznie mieszamy. Powinien powstać budyń. Oczywiście budyń możemy przygotować z gotowego produktu w proszku.

Upieczone ciasto wyjmujemy z foremek i napełniamy gorącym budyniem. Na wierzch układamy pokrojone truskawki. Przed podaniem możemy posypać ciastka cukrem pudrem.

_MG_0802b

1Komentarz
  • Anna Drobniak
    Napisane 10:16h, 02 maja Odpowiedz

    Super :))) Ale chyba poczekam na wysyp truskawek ;-)

Zostaw komentarz